werkwijze

Afhankelijk van het soort opdracht is in het algemeen sprake van drie onderzoeksfases. De eerste fase bestaat uit het opdrachtverzoek en het daaropvolgende intakegesprek. In de tweede fase wordt het feitelijke onderzoek uitgevoerd. Het geheel wordt in de derde fase afgesloten met een mondelinge en/of schriftelijke rapportage.

De eerste fase, opdrachtverzoek en intakegesprek, wordt kosteloos uitgevoerd. Het intakegesprek heeft ten doel duidelijkheid en overeenstemming te verkrijgen tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer betreffende het uiteindelijke doel van het onderzoek en de voorwaarden waaronder het onderzoek wordt uitgevoerd.

Zo nodig kan eerst een kort haalbaarheidsonderzoek gedaan worden of een probleemanalyse worden gemaakt.

Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en een offerte gemaakt met daarin aangegeven een maximumbedrag. Dit bedrag zal niet worden overschreden zonder overleg met de opdrachtgever.

Afhankelijk van de opdracht kan vooraf een voorschot gevraagd worden.

Na akkoord door beide partijen zal met de opdracht worden gestart.

Vervolgens start in de tweede fase het daadwerkelijke onderzoek. Een scala van werkzaamheden wordt verricht, afhankelijk van het soort onderzoek. Wat methoden en technieken betreft worden behalve traditionele middelen, zoals interviews en observaties, ook geavanceerde technieken ingezet.

Tijdens de tweede fase zal de opdrachtgever geïnformeerd worden over het verloop van het onderzoek en de stand van zaken. Indien afgesproken wordt een schriftelijke tussenrapportage overhandigd.

In de derde fase wordt een eindrapportage gepresenteerd, een schriftelijke samenvatting van hetgeen onderzocht en bevonden is.

Onze rapportages stellen u in staat om een goed onderbouwde aangifte te doen bij politie of justitie en kunnen worden gebruikt als schriftelijk bewijs in zowel civiele als strafrechtelijke procedures.

Gehanteerde methodiek

Zoals al eerder vermeld is elke opdracht uniek en heeft elke opdracht zijn eigen karakteristieken.

Welke methodiek gehanteerd wordt, hangt af van het type onderzoek. Dit varieert van het uitsluitend administratief checken van persoonsgegevens en (dynamische) observatiewerkzaamheden tot en met het inzetten van geavanceerde technische hulpmiddelen.

Ook tactisch kunnen de nodige middelen worden ingezet, zoals het afnemen van interviews of het undercover inzetten van personeel in ondernemingen in geval van vermoedens van fraude. Ook kunnen zogenaamde mystery guests ingezet worden als bijvoorbeeld de kwaliteit van dienstverlening onderzocht dient te worden.

Uiteraard zal het inzetten van deze middelen zeer voorzichtig gebeuren, omdat hierbij sprake kan zijn van inbreuk op de privacy van betrokkenen. Als basisregel geldt in deze gevallen dat bij het bepalen van de aard van de onderzoeksmethoden en -middelen de beginselen van proportionaliteit (evenredigheid van doel en middelen) en subsidiariteit (gematigdheid bij de inzet van middelen en methoden) in acht worden genomen.