zorgfraude
Recherchebureau DIFENDI: uw partner in onderzoek naar zorgfraude.
Zorgfraude is een ernstig probleem dat de kwaliteit van de gezondheidszorg kan schaden. Het kan gaan om het onterecht declareren van behandelingen, het declareren van niet-geleverde zorg, persoonsgebonden budget (PGB) fraude, of het opzettelijk geven van verkeerde informatie over de gezondheidstoestand van een patiënt.
Zorgfraude verwijst naar frauduleuze praktijken binnen de zorgsector, waarbij zorgaanbieders betrokken kunnen zijn. Dit kan variëren van het declareren van niet-geleverde zorg tot het opzettelijk manipuleren van medische dossiers. Het doel is vaak financieel gewin, waarbij zorgverzekeraars of overheidsinstanties benadeeld worden. PGB-fraude richt zich specifiek op de fraude met Persoonsgebonden Budgetten. Dit houdt in dat personen onjuiste informatie verstrekken om onterecht een PGB-uitkering te verkrijgen of het budget voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor het bedoeld is.
Enkele voorbeelden van zorgfraude kunnen zijn:
- een zorgaanbieder declareert behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden;
- medische dossiers worden vervalst om meer vergoedingen te ontvangen;
- een zorginstelling factureert hogere tarieven dan de werkelijk geleverde zorg rechtvaardigt.
Enkele voorbeelden van PGB-fraude kunnen zijn:
- een persoon geeft valse informatie om een hoger PGB te ontvangen dan waar hij of zij recht op heeft;
- een PGB wordt gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor het bedoeld is, bijvoorbeeld voor persoonlijk gewin in plaats van zorgkosten.
Zorgfraude is strafbaar volgens verschillende wetsartikelen, zoals:
- artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht (valsheid in geschrifte);
- artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht (oplichting).
PGB-fraude is strafbaar volgens onder andere het volgende wetsartikel:
- artikel 227b van het Wetboek van Strafrecht: het verstrekken van onjuiste informatie om een PGB-uitkering te verkrijgen.
Verschil tussen ZORGFRAUDE en PGB fraude
Het verschil tussen zorgfraude en PGB-fraude zit in de aard van de fraude. Bij zorgfraude is de fraudeur vaak een zorgaanbieder die onrechtmatige declaraties doet of zorgdiensten in rekening brengt die niet zijn geleverd. In geval van PGB-fraude is de fraudeur meestal degene die onterecht een PGB-uitkering ontvangt of het PGB-budget voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor het bedoeld is.
Ons team van deskundige onderzoekers staat klaar om u te helpen bij het opsporen en onderzoeken van zorgfraude en PGB-fraude. Samen kunnen we de integriteit van de zorgsector beschermen en ervoor zorgen dat middelen rechtmatig worden gebruikt, ten behoeve van degenen die daadwerkelijk zorg nodig hebben.
NEEM CONTACT MET ONS OP
Wij werken discreet en zorgvuldig en stellen een gedetailleerd rapport op met de bevindingen en aanbevelingen voor vervolgstappen. Zo kunt u als zorgaanbieder of verzekeraar fraudeurs op efficiënte wijze aanpakken en de kwaliteit van de zorg hooghouden. Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.